ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

30 DAGAR AV DESIGN Veckans erbjudanden

Inspiration/Stöka i köket /Recept/Duka upp för julmiddag - recept & tips
Julmiddag med nära och kära med klassiska recept som rödkålssallad, drinkar och lax.

Duka upp för julmiddag - recept & tips

Det är äntligen den tiden på året igen när nära och kära samlas runt en vacker dukat bord för att njuta av årets mest stämningsfulla dagar. I år vänder vi oss till omfamnande traditioner och ger dig recept och tips för klassisk julmiddag i goda vänners lag.
fredag 24 november 2023
Dela artikel

BJUD IN TILL KLASSISK JULMIDDAG 

Stämningsfulla julmarknader, den söta doften av pepparkakor och en värmande kopp glögg - julen är fylld av mysiga stunder och visst blir julmaten hjärtat i allt? Här kommer klassikerna och tre recept du måste prova i år.  

Alla har vi våra måsten på julbordet, men för dig som fortfarande är något osäker på vad du ska bjuda på så kan du inte gå fel med dessa givna rätter på julmiddagen: 

  1. Julskinka 
  2. Köttbullar 
  3. Gravad lax 
  4. Inlagd sill  
  5. Ost- och grönkålspaj med valnötter 
  6. Röbetssallad 
  7. Rödkålssallad med granatäpplen och valnötter 
  8. Bröd och julost 
  9. Ris à la Malta till efterrätt 
Klassisk julmiddag med julskinka och gavrad lax serverat på porslin från Iittala.
Essence ölglas 2-pack
48 cl
308 kr479 kr
Valnötsbröd, ost och fikon serverade på en träskärbräda från iittala.
Gavrad lax serverad på blå Teema-tallrik från Iittala, rödkålssallad hackad och serverad i en Iittala glasskål med nötter i en liten Aalto-skål.
Köttbullar stekta i en Norden stekpanna i gjutjärn från Fiskars.

JULMIDDAG – RECEPT FÖR ALLA SMAKER 

RÖDKÅLSSALLAD MED GRANATÄPPLE OCH VALNÖTTER 

Julmat må vara gott, men det kan även vara något tungt. Lätta upp julmiddagen med en fräsch, vinterlig sallad som denna. Här har vi lagt till granatäppelkärnor för extra smak, men du kan också lägga till apelsinskivor för en festlig touch.  

Ingredienser för ca 10 portioner:

  • 400 g strimlad rödkål 
  • 1 granatäpple 
  • 1 stort grönt äpple 
  • 100 g valnötter 
  • 50 ml olivolja 
  •  20 ml rödvinsvinäger 
  • Saft av en halv citron 
  • Färsk dill att garnera med 

Så här gör du:

  1. Strimla kålen så tunt som möjligt, riv äpplet och ta bort kärnorna från granatäpplet. 
  2. Rosta valnötterna i en torr stekpanna tills de är lätt rostade och har fått lite färg. 
  3. Lägg alla ingredienser i en stor skål och blanda. 

OST- OCH GRÖNKÅLSPAJ MED VALNÖTTER 

 En riktigt bra ostpaj funkar till alla tillfällen och denna festliga variant kommer uppskattas av stora som små.  

Ingredienser för 10 portioner: 

  • 50 g grönkål 
  • 3 rödlökar 
  • 1 msk olja 
  • 250 g riven ost 
  • 100 g valnötter 3 ägg 200 ml matlagningsgrädde 100 ml mjölk 24 cm förgräddad pajbotten   

Så här gör du:  

  1. Starta ugnen på 200 grader och förbered en Ø24 cm form.  
  2. Hacka grönkålen grovt och koka i en kastrull med saltat vatten i 2 minuter innan du häller av vattnet.  
  3. Skala och skär löken i ringar.  
  4. Stek lök och grönkål i en stekpanna tills de är mjuka. Krydda med salt och peppar.  
  5. Vispa samman ägg, grädde och mjölk i en bunke. 
  6. Fördela grönkåls- och lökblandningen över pajbottnen och strö över den rivna osten.  
  7. Häll ägg- och gräddblandningen i pajbottnen och toppa sedan med valnötterna.  
  8. Grädda i ugnen på 200 grader i 25–30 minuter. 

RIS À LA MALTA 

Inget julbord utan denna efterrättsklassiker väl?  

Ingredienser för 8 portioner: 

  • 200 g kortkornigt ris 
  • 400 ml vatten 
  • 6–7 ml mjölk 
  • 200 ml vispgrädde 
  • 50 g strösocker 
  • 1 tsk vaniljextrakt 

 Så här gör du:  

  1.  Koka riset med vatten och en nypa salt i 10 minuter i en kastrull med lock. 
  2. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt mjölken och låt kastrullen svalna med locket på i 45 minuter. 
  3. Vispa i grädde, strösocker och vaniljextrakt.  
  4. Toppa med apelsinskivor och mandel.

DELA GLÄDJEN 

Delad glädje är dubbel glädje, så varför inte dela på ansvaret och be alla gäster ta med en rätt var till julmiddagen? Som värd kan du bjuda dina gäster på glögg, en välkomstcocktail eller ett glas champagne vid ankomsten. Julbordet behöver inte vara perfekt, blanda och matcha dina tallrikar och serveringsfat, på samma sätt som du blandar och matchar maten.  

Recept på festliga drinkar hittar du här!

Vänner som firar jul tillsammans och skrattar.

Samla vännerna för ett mysigt julfirande i år!

Rörstrand Ostindia kopp med fat och kökshandduk i grått.
Det skålas på en julmiddag med Essence kupade champagneglas och flöjtglas.

GLÖM INTE JULKLAPPEN ELLER GÅ BORT-PRESENTEN

Avsluta julmiddagen på topp med en omgång av julklappsspelet eller överraska värden eller värdinnan med en fin gå bort-present.

Här har vi samlat olika gåvoset du inte kan gå fel med!

För fler julklapps- och dukningstips, spana in Rörstrand och Iittalas tidlösa utbud.

Foto: Elof Martinsson

Styling: Angeliqa Daldorph. Rebecca Sparling

Rebecca Sparling
Skribent

ALLT FÖR DITT JULBORD

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB