Glasklart del 2 – Välj rätt sorts champagneglas

Champagne är drycken vi gärna lägger på kylning och serverar vid både stora och små tillfällen. Denna bubblande dryck för tankarna till flärd, elegans och fest – men vilket glas passar egentligen bäst när det är dags att skjuta iväg korken och servera? I Glasklart del 2 får du ta del av hur du bäst serverar Champagne och vad skillnaden mellan de olika glasens former egentligen är!

DUKNINGSTIPS

18 juni 2018
Med More Coupe champagneglas från Orrefors kan du servera champagne på ett elegant sätt.
Ripple champagneglas från Ferm Living är en trendig variant på det klassiska Coupe-glaset.

Bubblande fakta om Champagne

Den lyxiga drycken champagne är världens mest kända mousserande vin, en dryck som är starkt förknippad med flärd, fest och glamour! Namnet kommer från det vindistrikt där drycken framställs och endast drycker som är producerade där får kallas champagne. Till skillnad från vanligt vin får champagne jäsa i två omgångar – denna metod gör att drycken får sin karaktäristiska brödighet och en riklig mängd bubblor som tillkommer av det höga trycket i flaskan.

  • Champagne framställs traditionellt på druvor som Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier.
  • Är det äkta champagne så är den framställd i Champagnedistriktet, Frankrike.
  • Champagne är vin med frisk syra och fräschör, känd för sina fina små bubblor.
  • Framställs genom att jäsas två gånger på flaska.
  • Bubblorna i champagne kommer från det höga trycket i flaskan och när korken skjuts iväg hörs alltid ett karaktäristiskt ”poff”.
Coupeglas har verkligen gjort stor come back och är eleganta att servera champagne i, Crystal Magic Coupeglas från Kosta Boda passar perfekt!

Triss i Champagneglas

-Coupeglas eller som vi numera säger ”kupade champagneglas” användes tidigt och förknippas med svunna tider. Ett glas som på senare tid gjort stor come back. Den vida och öppna kupan som denna variant har är minst sagt elegant men den håller dock inte kvar bubblorna lika länge och även doften kan upplevas svagare.

-Fluteglas - den variant de allra flesta förknippar med ett champagneglas är mer optimalt för både smak- och doftupplevelsen. Den höga kupan med nästan raka kanter är utformad att öka flödet av bubblor i drycken.

-Tulpanglaset - det som vid första anblick ser ut som ett klassiskt vinglas. Kupan är hög och öppningen smal men midjan på kupan är bredare. Denna typ av champagneglas lyfter fram aromerna och framhäver verkligen champagnens brödighet och friskhet. Den smala öppningen gör att drycken når tungans främre del vilket gör att sötman blir tydligare.

Essence champagneglas från Iittala är en modern variant på fluteglas, perfekt för bubbel och mousserande vin.
Vinum Cuvée champagneglas från Riedel är ett klassiskt tulpanglas som lyfter fram smak och doft i champagnen på ett angenämt sätt.
Rosa champagne blir extra festligt att servera i coupeglas. Crystal Magic coupeglas från Kosta Boda passar perfekt för ändamålet.

Servera champagne som ett proffs

När det är dags att korka upp champagnen och fira något litet eller stort är det trevligt att kunna servera denna bubblande dryck enligt konstens alla regler. Så några små och enkla tips att ta med sig är:

-Undvik att hålla glasen kylda, det tar bara bort njutningen då glasen blir svåra att hålla i och upplevelsen blir inte alls lika härlig. Håll istället champagneglasen i normal temperatur.

-Champagnen däremot ska serveras väl kyld. Bäst blir drycken vid 7 °C. Låt den oöppnade flaskan vila i en ishink som till hälften är fylld med is och till hälften vatten. Låt den stå i 30 minuter för att drycken ska uppnå rätt temperatur. Sen är det bara att skjuta iväg korken och servera!