För att förbättra kundupplevelsen på designonline.se använder vi cookies. Genom att fortsätta på sidan accepterar du användandet av cookies.

Ok!

Uppdukat med Mumin!

Vita runda troll med stora nosar – ja det är Muminfamiljen det! Berättelserna om Mumintrollen är skapade av författaren och konstnären Tove Jansson som skrev och illustrerade mellan åren 1945 och 1977. Muminfamiljen och alla deras vänner lever ett äventyrligt liv i Mumindalen omringad av vacker natur. Idag finns Muminfigurerna på allt möjligt och kanske är det framförallt de ikoniska Muminmuggarna som folk har hört talas om – de är nämligen omåttligt populära!

VARDAGSDUKA

19 september 2018

Tove Jansson – skaparen av Mumin

Skaparen och ”mamman” till de fantastiska berättelserna om Mumintrollen är Tove Jansson (1914–2001) född som äldsta barnet i en konstnärsfamilj. Att även Tove studerade konst kanske inte var så förvånande och det var under denna period som hon började att skissa på det som kom att bli Mumintrollet.

Den allra första boken om trollen gavs ut 1945 och heter Småtrollen och den stora översvämningen i vilken man får läsa om Mumintrollet och Muminmammas jakt efter Muminpappa och hur de tillslut fann Mumindalen. Efter det släpper hon ett flertal böcker med olika historier om Mumintrollen men beslutar sig sedan för att släppa den sista Sent i november 1970 då hon ville sluta skriva Mumin-böcker och fortsätta att skriva enbart för vuxna.

Muminmamma keramikfigur från finska Arabia
Tove 100 Jubileumsmugg från Arabia

Tove 100 – ett globalt jubileum

År 2014 hade det gått 100 år sedan författaren och konstnären Tove Jansson föddes. För att fira detta jubileum ordnades det flera evenemang runt om i världen för att hylla författaren och skaparen av de fantastiska Mumintrollen. Det finska varumärket Arabia tog i samband med detta fram en jubileumsmugg där var sjätte exemplar hade små glasögon tryckta på muggens insida – dessa blev oerhört eftertraktade bland samlare runt om i världen!

 Muminmuggar med klassiska motiv från Arabia

Kort kuriosa om Muminkaraktärer

Många är de karaktärer som figurerar i berättelserna om Mumintrollen, och vissa förekommer oftare än andra. Gemensamt för samtliga karaktärer är att de har starka personligheter med både styrkor och svagheter precis som vi människor. Så vilka är mest förekommande egentligen?  • Mumintroll – Är en nyfiken karaktär som intresserar sig för allt som sker i hans omgivning. Han älskar att samla på stenar och snäckor och gillar havet precis som alla i familjen. Mumintroll gillar att ha mycket vänner omkring sig och blir ledsen så fort någon inte har det bra. Mumintrollets bästa vän är Snusmumriken som han gärna sitter och filosoferar med men mest av allt älskar han sin mamma som kan lösa alla problem!
  • Muminmamma – Är lugnet själv, hon är inte den som blir irriterad för småsaker och ser alltid till att det råder en trygg och harmonisk stämning i Muminhuset. För Muminmamma är det viktigt att alla ska vara lyckliga och litar alltid på att andra lär sig av sina misstag. Karaktäristiskt för Muminmamma är att hon alltid bär sitt förkläde och sin handväska på armen – i den finns nämligen allt som kan tänkas vara användbart i oväntade situationer.
  • Muminpappa – Är äventyraren i familjen och är stolt över att vara familjens överhuvud. Även han älskar att filosofera och vill gärna vara med när det händer något överraskande i Mumindalen. Muminpappa tycker själv att han är väldigt vis och kommer gärna med kloka råd. Du känner igen Muminpappa på vid hans cylinderformade hatt och promenadkäppen han alltid bär med sig.
  • Snorkfröken – Är Mumintrollets käraste lekkamrat och flickvän, de tycker mycket om varandra och umgås gärna sida vid sida. Oftast är Snorkfröken glas och snäll men ibland kan humöret vända tvärt. Precis som övriga troll gillar hon att dagdrömma och fantisera, gärna om sin drömprins. Snorkfröken känner du igen på hennes välkammade lugg och hennes ring av guld som hon bär runt vristen.
  • Lilla My – Trots att hon inte är släkt med Mumintrollen bor hon ändå i deras hus. Denna lilla figur följer gärna med på äventyr då hon är både modig och orädd. Hennes humör skiftar ofta mellan argsint och hetlevrad men är samtidigt glas och vänlig. Lilla My är väldigt liten och har sitt orangefärgade hår uppsatt i en stor knut mitt på huvudet och bär allt som oftast en röd klänning.
  • Snusmumriken – En riktig filosof och ensamvarg som gärna fiskar eller spelar munspel. Han ger sig gärna av på vandringar och bär allt han behöver i sin ryggsäck. Att ha många ägodelar är inte något Snusmumriken värdesätter utan lever gärna enkelt. Han är alltid lugn och obekymrad men funderar gärna. Du känner igen honom på hans gröna slokhatt och den gamla slitna rocken.
En samling Muminmuggar från finska Arabia, formgivna av Tove Slotte

Muminmuggen – en kär samlarfavorit

Att Muminmuggar har kommit att bli ett kärt samlarobjekt världen över råder det inget tvivel om. Dessa muggar från finska Arabia är tillverkade i porslin och har illustrationer från Tove Janssons berömda berättelser. Dessa illustrationer har modifierats och anpassats av formgivaren Tove Slotte som sedan i början av 90-talet har tagit fram dessa muggar åt Arabia.

Mumindagen Muminmugg från Arabia
Mumindagen Muminmugg från Arabia såldes endast under en dag.
  • Specialmuggar - Enda sedan start har det varje år kommit nya muggar, vissa har fått stanna kvar, andra har försvunnit. Specialutgåvor har lanserats som exempelvis ”Tove 100”, ”Håll Sverige rent” och nu senast ”Mumindagen” som såldes endast den 9 augusti på Tove Janssons födelsedag. Dessa specialmuggar säljs under begränsad tid och i limiterad upplaga. Dessa Muminmuggar har oftast detaljerade motiv där ingen sida av muggen är den andra lik. Som komplement till dessa muggar förekommer ibland även andra delar som exempelvis burkar, kannor och dekorationer.

Mumin vinterkollektion Lätt Snöfall från Arabia.
Lätt Snöfall Muminmugg passar perfekt för vinterns varma drycker
  • Säsongsmuggar - Varje år kommer även säsongsmuggar inför vår/sommar samt höst/vinter vilka säljs under en begränsad tid. Förutom muggar kan säsongskollektionerna även innehålla andra delar som exempelvis skålar, miniatyrmuggar, burkar och kannor. Dessa säsongskollektioner bär precis som specialutgåvorna mer detaljerade och arbetade motiv med en tillhörande story. Hösten 2018 lanserades bland annat kollektionen Lätt Snöfall - där Mumintrollet fascineras av den fallande snön.

Muminhuset kanna och mugg från Arabia
Muminglas 22 cl från Arabia kan användas till både saft och desseter
  • Muminklassiker - I övrigt finns ett bassortiment som består av klassiker, dessa muggar och tillhörande produkter brukar stanna kvar länge och har motiv med en eller flera specifika karaktärer, alltid med en fram- och baksida. Detta sortiment består allt som oftast av en mugg, en skål och en tallrik. Ibland tillkommer även dricksglas, kannor, bestick från Hackman och saxar från Fiskars som ett komplement. Så är du ute efter en speciell karaktär eller vill samla på hela skaran av figurer så är det dessa Muminmuggar du ska hålla utkik efter!