Glasklart del 1 – Välj rätt sorts vinglas

För en del kan ett vinglas spela mindre roll för smaken och visst kan det smaka bra oavsett vilket glas du väljer. Men visste du att det finns en hel vetenskap bakom glasets form? I Glasklart del 1 guidar vi dig genom de olika glasens, kupornas och materialens betydelse så att just du kan hitta rätt sorts vinglas för den bästa smakupplevelsen!

DUKNINGSTIPS

15 juni 2018
Formen & materialet på ett vinglas är avgörande för smak och upplevelse. Riedels serie Vinum erbjuder olika sorters vinglas anpassade för olika druvor.

Formens & materialets betydelse

Det många kanske inte vet är att formen och storleken på ett vinglas kan ha en direkt inverkan på hur vinet kommer att upplevas och smaka. I de allra flesta fall väljer man glas utifrån design och kanske inte med en tanke på om det passar de viner man gärna dricker. Men vill du lära dig mer och hitta rätt vinglas finns ett par tips att ta med sig:

  • Material och kvalitet. Ett riktigt bra glas ska gärna vara tillverkat i tunt glas eller kristall och inte vara för kraftigt. Glaset får gärna ha en fin, tunn kant upptill då den gör smakupplevelsen betydligt trevligare.
  • Även om det går att använda samma vinglas till både rött och vitt vin är det betydligt mer fördelaktigt för smaken och upplevelsen att använda sig av vinglas anpassade för röda viner respektive vita viner.
  • Välj gärna bort plastglas då plast är ett material som avger egen smak, på så vis kan det påverka vinets smak negativt.
  • Välj ett rymligt glas så att vinet får ta plats och luftas ordentligt.
  • Se till att glaset har en hög stjälk så att det är enkelt att hålla i.

 

Kupans storlek & form på ett vinglas kan göra stor skillnad för smaken. More vinglas från Orrefors har generösa kupor som passar både rött & vitt vin.
Essence vinglas från Iittala finns både som rödvinsglas & vitvinsglas, den tidlösa designen både till enklare & mer festliga tillfällen.

Kort om kupor

Några enkla och sammanfattande tumregler att ta med sig när det kommer till vinglas är vad som skiljer kupornas storlek åt:

  • Stora kupor med stora öppningar är främst till för röda viner och hjälper till att få fram de kraftiga smakerna och aromerna som de olika druvorna oftast har.
  • Mellanstora kupor med små öppningar är vanligt för vita viner.
  • För mousserande viner är långsmala kupor vanligast för att kunna bevara de uppfriskande bubblorna längre.

Glas för röda viner

Är du en som föredrar rött vin? Då kan det vara lämpligt att investera i riktigt bra rödvinsglas. Ett glas med lite bredare kupa och rundare form är perfekt att ta sikte på. Den stora kupan är till för att påskynda oxidationsprocessen – det som plockar fram vinets arom och smak. Det finns framförallt två slags former på rödvinsglas att hålla reda på:

  • Burgundy – Detta rödvinsglas har en bred kupa som lyfter fram den fina aromen hos subtila druvor som Pinot Noire. Glaset är format för att hjälpa till att rikta vinet mot tungspetsen och ger dig en angenäm smakupplevelse.
  • Bordeaux – Har en mindre kupa och är speciellt anpassat för fylligare viner som Cabernet Sauvignon och Syrah. Formen på detta vinglas hjälper till att föra vinet mot baksidan av din mun och tar på så sätt fram det bästa ur dessa typer av röda viner.
En stor kupa på rödvinsglaset hjälper till att ta fram vinets arom & smak. Vinglaset Burgundy från Riedel har en bred kupa, perfekt för röda viner.
För vita viner finns olika vitvinsglas. Essence vitvinsglas från Iittala har en smal midja & rakt snitt, perfekt för druvor som Chardonnay & Riesling.

Glas för vita viner

När det kommer till vita viner finns det lite fler typer av glas att välja bland – från långsmala champagneflöjter till stora breda vitvinsglas – allt har att göra med vilken vinsort du köper:

  • Chardonnay, Riesling eller Sauvignon Blanc – Är torra vita viner som med fördel serveras i ett vitvinsglas med smal midja, rakt snitt och en liten öppning för att framhäva syra och fräschör.
  • Ett fruktigare vitt vin rekommenderas däremot att serveras i glas med bred midja, knubbigare snitt och mindre öppning för att framhäva vinets mognad och arom.
  • Champagne eller mousserande – är sorter som kräver ett högt, smalt glas d.v.s. ett flöjtglas som med sin lilla öppning håller kvar bubblorna i vinet en längre stund.