ALVAR AALTO - läs biografi och köp produkter hos Designonline.se

Alvar Aalto

Biografi

Alvar Aalto Bild: Alvar Aalto Alvar Aalto föddes den 3 februari 1898 i Kuortane.
Det tekniska och det konstnärliga intresset fanns redan tidigt, och efter studentexamen1916 studerade Aalto till arkitekt.
Några år efter sin arkitekt- examen öppnade han en egen byrå, där han med stor entusiasm och energi tog sig an allehanda uppdrag. Arbets- glädjen blev något av ett signum för Aalto.

Alvar Aalto var till en början nyklassicist men anslöt sig tidigt till det funktion- alistiska formspråket. Han förenade ett funktionalistiskt språk med ett humanistiskt synsätt och hans tankar kretsade kring de mänskliga behoven och den kringliggande miljön.

Enhetliga byggnadsverk var en grundläggande idé hos Alvar Aalto; möbler, belysning och andra detaljer var viktiga komponenter i utformandet av en arbetsplats eller ett hem.

Alvar Aaltos kurviga Savoy vas har blivit något av en symbol för finsk design. Vidare ritade han belysnings-armaturer, metallpjäser och textilmönster.

Är 1924 gifte sig Alvar Aalto med Aino Marsio, en medarbetare på arkitekt- kontoret. Hon koncentrerade sig på interiörer och förtjänar uppmärksamhet för inredningar och formgivning som kanske i mångas ögon sågs som verk av Alvar Aalto.

Källor: Göran Schildt, Nationalencyclopedin

Läs om fler designers!

Produkter av: Alvar Aalto